Cacao Ceremonies

Nieuwsgierig naar wat Cacao voor jou kan betekenen? Lees hieronder verder en laat je prikkelen door de wijsheid van Cacao Spirit. 

Persoonlijk verhaal


 
Ik kwam vorig jaar in aanraking met dit prachtige plant medicijn toen ik aan een ceremonie deelnam.  Dat was het begin van een groot avontuur. Een ontdekking. Een reis. Een reis die het hele jaar van 2021 een groot deel van mijn dagelijks leven zou worden. 
 
Toen ik meer en meer hoorde en las over cacao en meerdere ceremonies ging bijwonen met verschillende thema’s voelde ik dat dit mijn “plant medicine of choice is”. 
Het medicijn wat bij me past, wat me past als die fijne warme jas die je altijd zoekt maar niet denkt te vinden. 

Lichamelijk


Cacao kennen we natuurlijk allemaal van de chocolade, rauwe cacao is hierin de grondstof van chocolade. Cacao is vooral te verkrijgen als cacaoboon en is een grote ovaalvormige cacaovrucht aan bomen in midden en zuid Amerika. 

Cacao zit bomvol antioxidanten en mineralen en is hiermee goed voor je fysieke lichaam.

Aan pure, rauwe cacao zijn geen suikers of vetten toegevoegd. Het is puur de onverbrande cacao bonen. De rauwe ongebrande cacao zou tevens ook de meest hoge concentratie antioxidanten bevatten en draagt bij aan een hoog immuunsysteem.

Emotioneel


Cacao is een stemmingsverbeteraar. 

Het heeft een zeer positief effect op je gemoedstoestand door de tryptofaan die het in zich heeft. Hierdoor brengt cacao je in een soort “natural high”. 

Het brengt meer inspiratie en een creatieve flow. Het ontspant, brengt rust en verminderd stress. 

Het maakt je van nature vrolijk, maar ook geeft het een liefdevol, gelukzalig en veilig gevoel. 

Spiritueel


Op spiritueel vlak zorgt de cacao ervoor dat we terugkeren naar onze kern. 
Het stelt ons hart meer open en laat het licht door je lichaam heen stromen. Je komt hierdoor meer in contact met het universum en je kan makkelijker informatie of inzichten ontvangen. Het kan je in verbinding brengen met je hogere zelf. 

We stappen als het ware uit het hoofd en in ons gevoel en intuïtie. Cacao brengt je ook in connectie met Mama Gaia (moeder aarde). Het is een veel voorkomend effect dat je je sterker geaard en geliefd voelt door de aarde.  

Het heeft de potentie om de harteverbinding tussen de mens en de natuur te versterken. 

Het verdiept spirituele bezigheden en brengt balans in energie, het doet een beroep op het zelfgenezend vermogen. 

Cacao als hartmedicijn

De geschiedenis van de cacao als medicijn.
Dat wil zeggen, als heeling, ceremonie, plant medicijn, ofwel het hartmedicijn.

Cacao werd al vroeg gebruikt als een ‘hartmedicijn’ door de Maya’s in Zuid-Amerika. Het staat bekend als zacht, vrouwelijk, liefdevol en stimuleert je om je hart te openen en versterkt het gevoel van verbinding met jezelf en je omgeving. Het woord cacao komt oorspronkelijk van de Maya’s, namelijk Ka’kau en Chokola’j, wat ook betekent “Drink chocolade samen”. De Cacao plant wordt gezien als een plant medicijn en wordt al duizenden jaren gebruikt voor verschillende doeleinden.

Mogelijke bijwerkingen


Net als bij iedere stap in spiritualiteit is het erg van belang dat je goed bij jezelf gaat voelen of Cacao voor jou is. Wel raad ik aan op te letten wanneer je moeilijkheden ervaart rondom bloedsuikerspiegel en hart en vaatziekten. Dit vanwege de theobromine en cafeïne die cacao bevat. Ook bij zwangerschap of het geven van borstvoeding wordt aangeraden met mate te drinken. Jij kent je lichaam het best, eer het.